Δανειστική βιβλιοθήκη Comics

Δανειστική βιβλιοθήκη Comics

Athens Comics library

Η δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης comics και στην Ελλάδα ήταν πάντα ένα από τα μεγάλα μας όνειρα. Τον Φεβρουάριο του 2015 σε συνεργασία με το Impact Hub Athens καταφέραμε να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα: να δημιουργήσουμε ένα χώρο μάθησης και δημιουργίας, ανταλλαγής απόψεων και παραγωγής ενδιαφέροντων projects με αφετηρία πάντα τα αγαπημένα μας comics.

Της Λήδας Τσενέ

Η ιδέα προέκυψε αφενός από την καλοπροαίρετη ζήλεια μας προς άλλους οργανισμούς στο εξωτερικό, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική της 9ης Τέχνης είχαν προχωρήσει στην υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων, αλλά και από τη συνεχή επαφή μας με αναγνώστες comics, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, παιδαγωγούς, μουσειοπαιδαγωγούς κλπ οι οποίοι μας εξέφραζαν την ανάγκη για περισσότερα προγράμματα, εκδηλώσεις και δράσεις γνωριμίας και τριβής με τα comics.
Μάλιστα, πριν καν τολμήσουμε να κάνουμε το βήμα πραγματοποιήσαμε σχετική έρευνα (Απρίλιος- Μάιος 2014) σε δείγμα περίπου 700 ατόμων (τακτικών αναγνωστών, comics, μη αναγνωστών comics, εκπαιδευτικών και βιβλιοθηκονόμων). Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το 88% ήταν πολύ θετικό στη δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης comics την οποία μάλιστα θα επισκέπτονταν.
Από αυτο ποσοστό, 44% θα την επισκεπτόταν τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ενώ το 35% τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Athens Comics Library

Άλλωστε, από το 2004- όταν και ξεκινήσαμε ως Comicdom Press να δραστηριοποιούμαστε στο πεδίο των comics, μέχρι και σήμερα παρατηρούμε αφενός μια έντονη αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για το συγκεκριμένο Μέσο, αφετέρου μια ολοένα και μεγαλύτερη κινητικότητα της εγχώριας παραγωγής και δημιουργίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το περσινό, δέκατο, επετειακό φεστιβάλ μας- Comicdom Con Athens- επισκέφθηκαν σχεδόν 15.000 άτομα, ενώ συμμετείχαν σε αυτό περισσότεροι από 100 Έλληνες δημιουργοί. Αντίστοιχα, κάθε χρόνο καλούμαστε να παρουσιάσουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα σε όλο και περισσότερα σχολεία, το βιβλίο δραστηριοτήτων μας Γράφοντας με Εικόνες εξαντλήθηκε και ετοιμάζεται για επανέκδοση, ενώ το 2014 εγκαινιάσαμε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φέρνοντας πιο κοντά τα comics με την ιστορία και την εκπαίδευση.
Από το 2008- έτος έναρξης των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων- μέχρι και σήμερα υπολογίζουμε ότι έχουμε επισκεφθεί περισσότερα από 500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ πλέον ευελπιστούμε να μπορούμε να υποδεχτούμε ακόμα πιο πολλά στον φιλόξενο χώρο της Athens Comics Library.

Athens Comics Library

Η βιβλιοθήκη μας λοιπόν στεγάζεται στο Impact Hub Athens, στην καρδιά της Αθήνας σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ. Θα μας βρείτε στο κελάρι του κτιρίου, ένα χώρο που πραγματικά σε προσκαλεί να χαθείς σε ιστορίες. Θελήσαμε η βιβλιοθήκη μας να είναι μέρος μιας ζωντανής κοινότητας γι αυτό και συνεργαστήκαμε με το Impact Hub μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπό μας στην εκπαίδευση και στη δημιουργικότητα.

Στα ράφια της η Athens Comics Library φιλοξενεί περίπου 3.000 τίτλους, σε μεγάλο ποσοστό αγγλόφωνους, αλλά και μια εκτενή συλλογή ελληνικών comics και manga. Παράλληλα, προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε τη συλλογή μας με comics από άλλες χώρες και σε άλλες γλώσσες υπογραμμίζοντας την πολυπολιτισμικότητα και πολυσυλλεκτικότητα του μέσου, ενώ έχουμε ειδικό section μόνο για παιδιά.

Athens Comics Library

Τι μπορεί να κάνει κάποιος στην Athens Comics Library; Σίγουρα να ψάξει, να επιλέξει και να διαβάσει τα αγαπημένα του comics. Να τα δανειστεί και να τα διαβάσει σπίτι του. Να συμμετάσχει σε ενδιαφέροντα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Να παρακολουθήσει ομιλίες σχετικά με την 9η Τέχνη. Να θαυμάσει εκθέσεις Ελλήνων και διεθνών δημιουργών. Να έρθει σε επαφή με άλλους αναγνώστες. Να γνωρίσει Έλληνες δημιουργούς και τη δουλειά τους. Να δουλέψει αξιοποιώντας τον τεχνικό εξοπλισμό που μας έχουν παραχωρήσει οι συνεργάτες μας. Να γίνει μέρος μιας κοινότητας που μαθαίνει, συζητά, συνεράζεται, δημιουργεί.

Επιπλέον, η Athens Comics Library είναι ανοιχτή σε σχολικές ομάδες και είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχόμαστε εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των ηλικιών, να μιλάμε για την ιστορία των comics και να αναπτύσσουμε τεχνικές, αλλά κυρίως κοινωνικές δεξιότητες διαβάζοντας και φτιάχοντας comics.

Athens Comics Library

Στόχος μας είναι η Athens Comics Library να αποτελέσει ένα κέντρο όπου οι φίλοι των comics και οι δημιουργικοί άνθρωποι να μπορούν να συναντούνται, να συζητούν και να μοιράζονται γνώση, να εμπνεύσει νέους δημιουργούς, να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία, να δημιουργήσει μια διαφορετική εμπειρία για τους επισκέπτες των βιβλιοθηκών, να ενισχύσει την έννοια & πρακτική της self directed γνώσης.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι, να δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό κέντρο για τα comics, να δώσουμε χώρο σε έλληνες δημιουργούς να εκθέσουν/προβάλουν τη δουλειά τους, να ενισχύσουμε την εγχώρια comic σκηνή και βιομηχανία, να χτίσουμε διεθνείς σχέσεις με τη συμπαραγωγή cross cultural projects και να γίνουμε κέντρο για διεθνή residencies.

Όπως πολύ συχνά λέμε, δανειζόμενοι μια φράση του αγαπημένου μας δημιουργού Harvey Pekar, τα comics είναι λέξεις και εικόνες και μπορείς να κάνεις οτιδήποτε με λέξεις και εικόνες. Εμείς αποφασίσαμε, μεταξύ άλλων, να κάνουμε και μια βιβλιοθηκη και να χρησιμοποιήσουμε τα comics σαν ένα link που θα δώσει στα παιδιά ερεθίσματα να αναζητήσουν μόνα τους γνώση, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν (χωρίς να φοβούνται το λάθος ή την αποτυχία, γι' αυτό και όλα τα εργαστήριά μας είναι χωρίς γόμες), να συνεργαστούν και να αντιληφθούν τον κόσμο μέσα από μια πιο παιχνιδιάρικη και δημιουργική ματιά.

Θέλουμε να συστήσουμε στο ελληνικό κοινό τη δυναμική και το εύρος του αφηγηματικού μέσου που λέγεται comics και να προσπαθήσουμε να χτίσουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, μια νέα γενιά αναγνωστών αλλά και να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς να τα εντάξουν στη μαθησιακή διαδικασία.

Athens Comics Library

Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή
http://athenscomicslibrary.gr/
contact(at)athenscomicslibrary.gr, τηλ.:210-3210146
Τρίτη έως Παρασκευή, 12:00 - 20:00 και Σάββατο 11:00 - 16:00

 

 

 

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο