Ο,τι: είναι ένα βιβλίο!

Ό,τι είναι ένα βιβλίο! εργαστήριο γραφής και εικονογράφησης 5-18 Απριλίου 2011

 

Πώς ένα παιδί επισκέπτεται μια έκθεση που δεν είναι σχεδιασμένη για παιδιά αλλά το θέμα της μπορεί να τα κάνει εφευρετικά, δημιουργικά, επινοητικά;
Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα ήταν το νήμα που ακολουθήσαμε σχεδιάζοντας μια επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην έκθεση «Ό,τι είναι ένα βιβλίο» του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών - Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Σχολής Καλών Τεχνών...

Τα παιδιά έπρεπε να σκεφτούν πώς o καθένας μας χειρίζεται μια εικόνα φτιάχνοντας μια ιστορία που την ερμηνεύει. Μια εικόνα μπορεί να γίνει η αφετηρία για πολλές ιστορίες, πολλών διαφορετικών ανθρώπων.
Το internet προσφέρει άμεση και εύκολη επικοινωνία και έτσι ξεκίνησε το εργαστήριο συγγραφής από τα παιδιά που επισκέπτονταν το Bookbook.gr.
Κάθε πρωί και απόγευμα, όταν προστίθονταν μια νέα εικόνα (από τις εργασίες των σπουδαστών του Εργαστηρίου Τυπογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών), τα παιδιά «έμπαιναν» με τον κωδικό τους το καθένα στη δικιά του ιστορία και τη συνέχιζαν ενσωματώνοντας το νέο στοιχείο. Έτσι γεννήθηκαν οι δέκα ιστορίες που σας προτείνουμε να διαβάσετε. Μας εξέπληξαν με την πλοκή, τους ήρωες τους και τους τόπους που εκτυλίσσονται. Μας απόδειξαν άλλη μια φορά την όρεξη των παιδιών να γράφουν τις δικές τους ιστορίες, την ανάγκη τους να τροφοδοτείται η φαντασία τους και να εξασκείται.

Όταν συναντηθήκαμε τη Δευτέρα 18 Απριλίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γνωρίσαμε τα πρόσωπα πίσω από τις ιστορίες. Τα παιδιά επισκέφτηκαν το χώρο και ξεναγήθηκαν στην έκθεση έχοντας σκεφτεί πάνω στη λειτουργία των εικόνων και των κειμένων και αναγνώρισαν τις εικόνες που ήταν η αφετηρία των δικών τους ιστοριών. Τις οποίες στη συνέχεια εικονογράφησαν παίρνοντας όσο περνούσε η ώρα όλο και μεγαλύτερες ελευθερίες τόσο απέναντι στα κείμενά τους όσο και στις εικονογραφικές τους επιλογές.
Ο τρόπος οργάνωσης αυτού του εργαστηρίου είναι μια πρόταση που φιλοδοξούμε να επεξεργαστούμε και να εξελίξουμε στο μέλλον, διοργανώντας εργαστήρια που θα συνδυάζουν τις δυνατότητες που προσφέρει το internet για επικοινωνία και αλληλεπίδραση με την δυναμική της ομαδικής δουλειάς ενός εργαστηρίου.Με το τρόπο αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίζουν την ουσία του θέματός τους και να χαίρονται με το αποτέλεσμα που παράγουν.

Ευχαριστούμε τη Λεώνη Βιδάλη και τη Χαρά Μαραντίδου από το Εργαστήριο Τυπογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών, την Ίριδα Σαμαρτζή, εικονογράφο καθώς και τη Μαρίνα Πλατή από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την υποστήριξή και τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτού του εργαστηρίου.

 

μερικές ιστορίες!

8.jpg

irmaki

a.jpg

tina

b.jpg

fiv9

d.jpg

fidotoukan

f.jpg

natalia

ks.jpg

eliaki

l.jpg

dimitris

m.jpg

anna

o.jpg

antonela

ps.jpg

nine

 

bookbook.gr
κλείσιμο