Στην περιγραφή των συνθηκών ζωής σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας τα βιβλία έχουν να διηγηθούν τις μικρές τους ιστορίες. Tα βιβλία για παιδιά πολύ συχνά περιγράφουν καταστάσεις φτώχειας, αλλαγής της ζωής των ηρώων τους. Διαλέξαμε κάποια βιβλία που περιγράφουν τις ζωές των ανθρώπων σε καιρούς οικονομικά δύσκολους.
Ξεκινάμε από τα Σταφύλια της οργής, του Τζων Στάινμπεκ που περιγράφει την οικονομική κρίση του 1929 στις ΗΠΑ.
Προτείνουμε τον Μπίλυ Έλλιοτ, το σενάριο της ταινίας που έγινε βιβλίο από τον Μέλβιν Μπέρτζες και περιγράφει τη ζωή ενός ιδιαίτερα προικισμένου αγοριού με φόντο τη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στη Μ. Βρεττανία το 1983-1984.
Αξίζει να αναφέρουμε την εκδοτική ιστορία του βιβλίου Το μικρό σπίτι στο λιβάδι της Λόρα Ίγκλις Γουάλλας που κυκλοφόρησε στην Αμερική το 1928 και έγινε μεγάλη επιτυχία καθώς περιέγραφε τη δύσκολη ζωή των πρώτων αποίκων στις ΗΠΑ, προσφέροντας ανακούφιση στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι αναγνώστες του εξαιτίας της μεγάλης κρίσης.
Με τον ίδιο τρόπο τα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας είναι γεμάτα ιστορίες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν, έχασαν τις περιουσίες τους, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κι όμως κατάφεραν να ξαναριζώσουν, να ξαναξεκινήσουν επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστο κουράγιο, αλλά και εφευρετικότητα και δημιουργικότητα.
Επιλέγουμε απ’ όλα αυτά να παρουσιάσουμε Τα Χρόνια της Αλμύρας του Βασίλη Χατζηβασιλείου κυρίως γιατί η ζωή των ηρώων τη χρονική στιγμή που περιγράφεται στο βιβλίο χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα, από την αδυναμία των ανθρώπων όχι μόνο να κατανοήσουν τις αλλαγές του κόσμου τους αλλά και να τις αξιολογήσουν και να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντί τους.
Σας παρουσιάζουμε ακόμη ένα από τα πιο πρόσφατα βιβλία Η Αφροδίτη της Μήλου κλαίει, που αναφέρεται στην ιστορία ενός κοριτσιού που αναγκάζεται να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένεια της την οικονομικά ανθηρή ζωή τους στην Αίγυπτο και να εγκατασταθούν στη Μήλο ξαναρχίζοντας από την αρχή.
Τέλος αναφέρουμε το βιβλίο Καταλαβαίνω τον κόσμο – Οι μεγάλες προκλήσεις του αύριο, όπως και το βιβλίο Πώς ένα γιλέκο έκανε το γύρο του κόσμου, βιβλία που αναφέρονται σε όλα τα ανοικτά ζητήματα του 21ου αιώνα.
Τα βιβλία αυτά είναι μια καλή αφετηρία για να συζητηθούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου όροι όπως ΑΕΠ, παγκοσμιοποίηση ή αειφόρος ανάπτυξη που τα παιδιά ακούνε συχνά αλλά δεν γνωρίζουν τη σημασία τους.
Πολύ καλά βιβλία και για τους γονείς να μάθουν μαζί με τα παιδιά τους.
Βιβλία για την οικονομική κρίση