Ποίηση, ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο

Ποίηση, ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο

 

Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει προσπαθεί κάθε μέρα και περισσότερο να αντιληφθεί τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. Ο τρόπος με τον οποίο παρατηρεί οτιδήποτε αναπνέει γύρω του, τον ουρανό και το έδαφος και τοποθετεί τον εαυτό μέσα σ' αυτό το σύνολο είναι κατεξοχήν ποιητικός. Η ικανότητα αυτή, σιγά σιγά, όσο η διαδικασία της μάθησης γίνεται πιο τυπική σβήνεται από τη μνήμη. Τότε, και καθώς το παιδί ξέρει πια να διαβάζει είναι σημαντικό η επαφή του με την ποίηση κυρίως να του εξασφαλίζει το δικαίωμα κάθε αναγνώστη να προσλαμβάνει το ποίημα ανάλογα με τις αναγνωστικές του ικανότητες, τη χαρά του να αποκρυπτογραφεί τις λέξεις σύμφωνα με τους δικούς του κώδικες κι όχι σύμφωνα με κάποια φιλολογική προσέγγιση.

Για τα παιδιά είναι σημαντικός ο τρόπος που ακούνε τις λέξεις, ο τρόπος που ερμηνεύονται μέσα τους, γίνονται εικόνες και βάζουν σε κίνηση τους συνειρμούς εκείνους που τα κατευθύνουν να κάνουν τους δικούς τους εντελώς προσωπικούς συνδέσμους.

Να σταθούν και να ακούσουν τις λέξεις. Λέξεις καθημερινές, συνηθισμένες που μέσα στο ποιητικό περιβάλλον μεταμορφώνονται και δημιουργούν εικόνες,
Λέξεις σπάνιες, χειροποίητες, φτιαγμένες για να χωρέσουν μόνο σ' ένα ποίημα και που προσκαλούν τα παιδιά να τις εντάξουν με πρωτότυπους τρόπους μέσα στις δικές τους προτάσεις.

Τα παιδιά νιώθουν χαρά να αποστηθίζουν τους στίχους και απολαμβάνουν τη μουσική της γλώσσας και σίγουρα εκπλήσσονται από τη χρήση και τη θέση των λέξεων μέσα στο στίχο.
Να θυμούνται τα ποιήματα ακούγοντας τον αέρα ή τρώγοντας κάτι, να απομνημονεύσουν το ρυθμό σε κάποιους στίχους και αυτοί να ξαναέρχονται στο μυαλό τους σε ανύποπτες στιγμές, εκεί που δεν τους περιμένουν.

Μ' αυτό τον τρόπο η ποίηση μπορεί να συγκινήσει ένα παιδί βάζοντας σε λειτουργία εκείνους τους μηχανισμούςμέσα του, ώστε σε κάποια μαγική στιγμή να αναγνωρίσει την ίδια του τη ζωή ως ένα ποίημα –με την αρχική έννοια της λέξης ποίησης, δηλαδή ως κάτι που φτιάχνεται και ξαναφτιάχνεται διαρκώς.

Η επαφή των παιδιών με την ποίηση θα πρέπει κυρίως να εξασφαλίζει το δικαίωμα κάθε αναγνώστη να προσλαμβάνει το ποίημα ανάλογα με τις αναγνωστικές του ικανότητες, τη χαρά του να αποκρυπτογραφεί τις λέξεις σύμφωνα με τους δικούς του κώδικες κι όχι σύμφωνα με κάποια φιλολογική προσέγγιση. 

 

bookbook: διαβάστε, βιβλία που πρωταγωνιστεί η ποίηση

 

Δείτε ακόμη: Οι στίχοι των ποιητών συνομιλούν μεταξύ τους (online «παιχνίδι»)
  Μπουκίτσες ποίησης

 

 

 

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο