Μήλα, παιχνίδια με μήλα
Τα τρία μήλα
Το παίζουν στην Αιτωλία πολλά παιδιά σε ανοιχτό και ομαλό μέρος με τόπι. Πρώτο παίζει όποιο παιδί κρατάει τόπι. Ρίχνει τρεις φορές απάνω και πάλι το πιάνει στην παλάμη λέγοντας: «μια, δυο, τρεις». Τη στιγμή αυτή τα άλλα παιδιά τρέχουν πέρα μακριά, για να μη χτυπηθούν γιατί το τόπι ρίχνεται καταπάνω τους. Το παίδι που θα χτυπηθεί είναι υποχρεωμένο να πάρει από κάτω το τόπι, να το φέρει στο παιδί που το έριξε, να γυρίσει την πλάτη του και να δεχτεί να το κουβαλήσει καβάλλα. Εκεί κοντά έρχονται και τα άλλα παιδιά.
Το παιδί που βρίσκεται καβάλλα χτυπά από πάνω το τόπι καταγής. Το τόπι αναπηδά. Αν το πιάσει το παιδί που είναι καβάλλα, έχει δικαίωμα να το ξαναχτυπήσει κάτω· άμα όμως το πιάσει το καβαλλικεμένο παιδί, θα γίνει αλλαγή· θα πηδήσει ο καβαλλάρης κάτω , θα σκύψει και θα τον καβαλλικεύσει ο άλλος· αυτός τώρα θα ξαναχτυπήσει κάτω το τόπι.
Άμα όμως συμβεί να πιάσει κανένα από τ' άλλα παιδιά το τόπι, την ώρα που αναπηδά, το παιδί αυτό θα καβαλλικεύσει το άλλο παιδί που ήταν ως τώρα καβάλλα και θα ρίξει κάτω το τόπι.
Κι αν τύχει κανένας να μην πιάσει το τόπι στο αναπήδημα, πηδάει κάτω το παιδί που είναι καβάλλα και φεύγει πέρα μαζί με τα άλλα παιδιά. Το ως τώρα καβαλλικεμένο παιδί παίρνει το τόπι και το ρίχνει καταπάνω τους. Έτσι αρχίζει πάλι το παιχνίδι από την αρχή.
Στην τύχη όμως στην αρχή αρχή, ενώ ρίχνει το παιδί που κρατάει το τόπι, να μην χτυπήσει κανένα από τα άλλα παιδιά, τότε οποιοδήποτε από αυτά το αρπάζει από κάτω και το ρίχνει απάνω στους συντρόφους του. Όποιος χτυπηθεί είναι υποχρεωμένος να πάρει το τόπι, να τρέξει και να πιάσει τη θέση του πρώτου παιδιού· εκείνο έρχεται εδώθε με τα πολλά παιδιά. Τώρα, το παιδί που χτυπήθηκε ξαναρχίζει το παιχνίδι με το «μια, δυο, τρεις».
Ποια παιγνίδια παίζουν τα ελληνόπουλα. Περιγραφές ελληνικών παιγνιδιών απ' όλα τα μέρη της Ελλάδος. (Παιδαγωγική βιβλιοθήκη) Ράλλης , Αθήνα 1928.
Τα μήλα
Δύο παιδιά στέκονται αντικρυστά, δεκαπέντε-είκοσι μέτρα μακριά το ένα από το άλλο, ενώ στη μέση αυτής της απόστασης συγκεντρώνονται όλα τα υπόλοιπα.
Οι δυο παίχτες που στέκονται αντικριστά προσπαθούν με το τόπι να χτυπήσουν κάποιο από τα παιδιά που είναι μέσα , οπότε αυτό «καίγεται» και βγαίνει απ' το παιχνίδι. Αντίθετα, το παιδί που θα καταφέρει να πιάσει το τόπι χωρίς να πέσει κάτω κερδίζει ένα «μήλο» που θα του επιτρέψει , αν κάποια στιγμή «καεί», να μη βγει, αλλά να παραμείνει στο παιχνίδι ή, αν κάποιος φίλος του καεί να του το παραχωρήσει!
Όταν απομείνει μόνο ένα παιδί, οι δύο παίχτες με το τόπι μπορούν να κάνουν μόνο δέκα προσπάθειες να το χτυπήσουν. Αν τους ξεφύγει, ξαναφυλάνε και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή.
![τραγούδια τραγούδια](/images/stories/pics_various/na_ena_milo.jpg)
τραγούδια
Ανεβαίνω στη μηλιά και πατώ στην καρυδιά Μήλο μου κόκκινο Μήλο μου κόκκινο ρόιδο βαμμένο Μηλίτσα Μηλί -βάϊ- μηλί- Τα μη -βάϊ- τα μη Μην το βάϊ -μην το |