Έρωτας και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Έχεις ερωτήσεις; γνώρισε τον εαυτό σου, βρες τις απαντήσεις...

... Μια φορά, ήταν μια καλή γυναίκα που δεν είχε παιδιά κι ήθελε πολύ ν’ αποκτήσει ένα. Πήγε λοιπόν σε μια γριά μάγισσα και τη ρώτησε:
–Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις ν’ αποκτήσω ένα παιδί;
–Θα προσπαθήσω να σ’ ευχαριστήσω, αποκρίθηκε η μάγισσα. Πάρε αυτό το σπυρί κριθάρι, που δε μοιάζει μ’ αυτά που φυτρώνουν στα χωράφια και που τα τρώνε οι κότες. Βάλε το μέσα σ’ ένα βάζο για λουλούδια και θα δεις!
–Ευχαριστώ, αποκρίθηκε η γυναίκα κι έδωσε της μάγισσας δώδεκα πεντάρες. Έπειτα γύρισε σπίτι της και φύτεψε το σπυρί του κριθαριού. Γρήγορα είδε να φυτρώνει ένα μεγάλο κι όμορφο λουλούδι. Έμοιαζε πολύ με μπουμπούκι τουλίπας.
–Τι όμορφο λουλούδι! Φώναξε η γυναίκα, φιλώντας τα κόκκινα και κίτρινα πέταλά του. Την ίδια ακριβώς στιγμή, το λουλούδι άνοιξε με πολύ δυνατό θόρυβο. Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη τουλίπα. Στο εσωτερικό της όμως, πάνω στο πράσινο κέντρο της, καθόταν μια πολύ όμορφη μικρούλα, λεπτή και χαριτωμένη.
Ήταν κοντή, τόση δα, όση το δάχτυλο του χεριού μας, γι’ αυτό και την έβγαλαν Τοσοδούλα...

Υπάρχουν στα παραμύθια όλα αυτά τα παιδιά που γεννιούνται κάτω από τα λάχανα, από ένα κουκούτσι, μέσα σε μια γλάστρα.
Υπάρχουν στη μυθολογία οι ερωτικές περιπέτειες των θεών:
Για να γοητεύσει τη Λήδα, την κόρη του βασιλιά της Σπάρτης, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε κύκνο, για τη νύμφη Ευρώπη, που την ερωτεύτηκε όταν την είδε να παίζει κοντά στη θάλασσα, έγινε λευκός ταύρος με χρυσά κέρατα. Την πλησίασε κι άρχισε να παίζει μαζί της. Η Ευρώπη χάιδεψε το τρίχωμά του, έπλεξε στεφάνια από λουλούδια γύρω από τα κέρατά του και στο τέλος κάθισε στην πλάτη του. Τη Δανάη, την κόρη του βασιλιά του Άργους την επισκέφτηκε σα χρυσή λεπτή βροχή, που διαπέρασε τη φυλακή που εκείνη ήταν κλεισμένη από τον πατέρα της που φοβόταν τον χρησμό πως η Δανάη θα γεννούσε ένα παιδί που θα σκότωνε τον παππού του. Έτσι συνέλαβε η Δανάη τον Περσέα που επαλήθευσε τον χρησμό. Για τα πανέμορφα γαλάζια μάτια της Ιούς ο Δίας μεταμορφώθηκε σε σύννεφο και ενώθηκε μαζί της.
Η Αφροδίτη γεννήθηκε μέσα από τη θάλασσα όταν κάποιες σταγόνες από το αίμα του Ουρανού, τον οποίο πλήγωσε ο Κρόνος, έπεσαν στη θάλασσα. Μόλις πρόβαλε από τα κύματα, πανέμορφη, οι Ζέφυροι, αυτοί οι απαλοί ανοιξιάτικοι άνεμοι, την πήγαν στο νησί των Κυθήρων.

Ο έρωτας παίρνει τις πιο ευφάνταστες μορφές:
...Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς και είχε μια θυγατέρα. Την γυρέψανε πολλοί για γυναίκα, αλλά εκείνη δεν ήθελε κανένα, γιατί κανένας δεν της άρεζε. Έβαλε λοιπόν στο νου της να φτιάσει μοναχή της έναν άντρα. Πήρε τρία κιλά αμύγδαλα, τρία κιλά ζάχαρη και τρία κιλά σιμιγδάλι και πιάνει και φκιάνει έναν άντρα και τον σταίνει μπροστά στον Άγιο του σπιτιού. Και αρχίζει τις μετάνοιες.
Σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες παρακαλούσε το Θεό κι απάνω στις σαράντα μέρες τον ανέστησε ο Θεός και τον είπαν τ’ όνομά του κυρ Σιμιγδάλη και κυρ Σιμιγδαλένιο. Ήταν πεντάμορφος και τα’ όνομά του ακούστηκε σ’ όλο τον κόσμο...

Όλες αυτές οι ιστορίες δεν γράφτηκαν για να συγκαλύψουν τη φύση του έρωτα των ανθρώπων, αλλά περισσότερο για να αναδείξουν τη μαγεία της. Μια μαγεία που βρίσκεται στη λειτουργία των ανθρώπινων σωμάτων, στον έρωτα και στην όλο μυστήριο φύση της εφηβείας. Προτείνουμε λοιπόν να διευρύνουμε το θέμα της σεξουαλικής αγωγής για να μην καταλήξει να είναι στεγνές οδηγίες χρήσης, μπλέκοντας μαζί τον έρωτα και την εφηβεία. Έχοντας επίγνωση πως ένα από τα θέματα της λογοτεχνίας είναι ο έρωτας και πως είναι αδύνατο να καλύψουμε βιβλιογραφικά το θέμα.

Επινοήστε τα δικά σας υλικά, ζυμώστε, πλάστε και δώστε ζωή, πάθος και τρυφερότητα! Τα βιβλία και οι ιστορίες συχνά μας βοηθούν ν’ αναγνωρίζουμε μέσα τους τον εαυτό μας.

έρωτας και εφηβεία   κάνω έρωτα   ερωτεύομαι

 

Διαβάστε ακόμη: Λουίζα Βογιατζή, ψυχολόγος, Σεξουαλική «διαπαιδαγώγηση»

Βγῆκε ὁ καλὸς μὲ τὴν καλή

Στίχοι: Οὐίλλιαμ Σαίξπηρ, (Ὅπως ἀγαπᾶτε, πρ. Ε´, Σκ. 3, Ξένα Λυρικά, μτφ. Βασίλης Ρώτας, ἐκδ. Ἴκαρος, Ἀθήνα 1955, σελ. 25)
Μουσική: Ἀργύρης Μπακιρτζῆς Ἑρμηνεία: Ἀργύρης Μπακιρτζῆς

Βγῆκε ὁ καλός με τὴν καλή, 
μὲ χάι καὶ χὼ καὶ χάι καὶ τριαλαρό,
στὴν καταπράσινη ἐξοχή,
τὸν Μάη τὸν πιὸ ὄμορφο καιρὸ γιὰ δυό,
ποὺ ὅλο τὸ λέν᾿, μάνα μ᾿, τὸ λέν᾿, τὸ λένε τὰ πουλιά,
τοὺς νιοὺς τρελαίνει ἡ Ἄνοιξη ἡ γλυκειά.

Μὲς στὰ γρασίδια τὰ πυκνά,
μὲ χάι καὶ χὼ καὶ χάι καὶ τριαλαρό,
ξάπλωσε ὁ νιὸς κι ἡ κοπελιά,
τὸν Μάη τὸν πιὸ ὄμορφο καιρὸ γιὰ δυό,
ποὺ ὅλο τὸ λέν᾿, μάνα μ᾿, τὸ λέν᾿, τὸ λένε τὰ πουλιά,
τοὺς νιοὺς τρελαίνει ἡ Ἄνοιξη ἡ γλυκειά.

Πιάσαν εὐθὺς σκοπὸ γλυκύ,
μὲ χάι καὶ χὼ καὶ χάι καὶ τριαλαρό,
πὼς εἶν᾿ ἕν᾿ ἄνθος ἡ ζωή,
τὸν Μάη τὸν πιὸ ὄμορφο καιρὸ γιὰ δυό,
ποὺ ὅλο τὸ λέν᾿, μάνα μ᾿, τὸ λέν᾿, τὸ λένε τὰ πουλιά,
τοὺς νιοὺς τρελαίνει ἡ Ἄνοιξη ἡ γλυκειά.

Γι᾿ αὐτὸ μὴ χάνετε καιρό,
μὲ χάι καὶ χὼ καὶ χάι καὶ τριαλαρό,
ἡ ἀγάπη ἀξίζει στὸν ἀνθό,
τὸν Μάη τὸν πιὸ ὄμορφο καιρὸ γιὰ δυό,
ποὺ ὅλο τὸ λέν᾿, μάνα μ᾿, τὸ λέν᾿, τὸ λένε τὰ πουλιά,
τοὺς νιοὺς τρελαίνει ἡ Ἄνοιξη ἡ γλυκειά.

 

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο