4 Ιουλίου 2016: Κάτι μπλε
Αποστολή: Κάτι Μπλε
Το εργαστήριο της 4ης Ιουλίου με τίτλο «Κάτι μπλε» της Καλοκαιρινής Εκστρατείας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σχεδιάστηκε με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» του Δήμου Χαλανδρίου. Ένα χρώμα έγινε αφορμή για να εξερευνήσουν τα παιδιά δυο διαφορετικές ιστορίες αγάπης σε δυο διαφορετικούς πολιτισμούς, τον κινέζικο και τον ελληνικό. Να συγκρίνουν, να βρουν τα μοτίβα που κρύβονται στους μύθους, τις συγγένειες. Κι ύστερα να αποδώσουν με μια κινέζικη τεχνοτροπία τον ελληνικό μύθο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη δύναμη της βιβλιοθήκης να γεφυρώνει: βιβλία, ιστορίες, πολιτισμούς.
Μπλε: γεφυρώνοντας πολιτισμούς
Της Αθηνάς Μαθιουδάκη
Μπλε, μπλε, μπλε. Τι είναι μπλε; Ο ουρανός, η θάλασσα, το παιδικό καλοκαίρι...Μπλε περίοδος, μπλε άνθρωποι, μπλε συναισθήματα... Μπλε άλογα και χρονογραμμές μπλε. Μπλε όμως είναι και το χρώμα της χώρας μας, της Ελλάδας όπως παρουσιάζεται μέσα από το βιβλίο «Δημοκρατία» του Αλέκου Παπαδάτου και του Αβραάμ Κάουα (εκδ. Ίκαρος).
Εμείς στην αποστολή με θέμα το «Μπλε» θέλαμε να κρατήσουμε το «χρώμα» της πατρίδας μας αλλά και να «ταξιδέψουμε» μακριά γνωρίζοντας την τέχνη και τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας. Μιλώντας με την ιστορικό τέχνης και εικαστικό που έχει αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα εικαστικά εργαστήρια της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης στη βιβλιοθήκη μας, κα Λύντια Πετροπούλου, σκεφτήκαμε να μιλήσουμε για τα μπλε και άσπρα πορσελάνινα πιάτα, γνωστά με το όνομα Willow Plates, τα οποία εισήγαγαν από την Κίνα στα τέλη του 18ου αιώνα και τα χρησιμοποιούσαν για σερβίτσια φαγητού κυρίως τα βρετανικά αστικά σπίτια. Πίσω από τα τα σχέδια και τα μοτίβα που διακοσμούν αυτά τα πορσελάνινα πιάτα κρύβεται ένας ρομαντικός μύθος αγάπης.
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στην Κίνα ένα πλούσιος μανδαρίνος που είχε μια όμορφη κόρη. Αυτή ερωτεύτηκε τον φτωχό λογιστή του πατέρα της που όμως δεν επιτρεπόταν να τον παντρευτεί γιατί ήταν φτωχός. Όταν ο πατέρας της έμαθε για τον έρωτα της κόρης του θύμωσε πολύ, απέλυσε τον λογιστή του κι έχτισε έναν ψηλό φράχτη γύρω από το σπίτι του για να κρατήσει του ερωτευμένους χώρια. Ο μανδαρίνος ήθελε να παντρέψει την κόρη του με έναν πλούσιο δούκα. Ο δούκας κατέφτασε μ' ένα καράβι για να ζητήσει τη νύφη, κρατώντας ένα κουτί με πολύτιμα κοσμήματα για δώρο. Ο γάμος θα γινόταν τη μέρα που θα έπεφταν τα άνθη από τις ιτιές.
Την παραμονή του γάμου, ο νεαρός λογιστής μεταμφιεσμένος υπηρέτης, τρύπωσε στο παλάτι χωρίς να τον καταλάβει κανείς. Βρήκε την κόρη κι έφυγαν μαζί, παίρνοντας τα κοσμήματα. Οι φρουροί τους κατάλαβαν. Έτρεξαν σε μια γέφυρα, ενώ ο μανδαρίνος τους κυνηγούσε με το μαστίγιο στο χέρι. Βρήκαν καταφύγιο στο πλοίο του δούκα, σάλπαραν και βρήκαν καταφύγιο σ' ένα απομονωμένο νησί, όπου έζησαν ευτυχισμένοι για χρόνια. Όμως μια μέρα ο δούκας έμαθε για το καταφύγιό τους. Διψασμένος για εκδίκηση, έστειλε στρατιώτες, που έπιασαν το ζευγάρι και τους σκότωσαν. Οι θεοί συγκινημένοι από την ιστορία τους, τους μεταμόρφωσαν σε περιστέρια .
Στο εργαστήρι κρατήσαμε την τεχνική και την ιδέα των Willow Plates αλλά γνωρίζοντας και απεικονίζοντας ένα ελληνικό μύθο αγάπης αυτόν του «Έρωτα και της Ψυχής».
Η εικαστικός μίλησε για την τεχνική και το μύθο των Willow Plates μέσα από την προβολή διαφανειών.
Στην συνέχεια διάβασε τον ελληνικό μύθο του Έρωτα και της Ψυχής από το βιβλίο της Marie Craft «Ο έρωτας και η Ψυχή» (εκδ. Λιβάνη)
Μέσα από την ζωγραφική και την γλυπτική έδειξε στα παιδιά πώς οι καλλιτέχνες, διαφορετικών κινημάτων και εποχών, απέδωσαν εικαστικά αυτό τον μύθο.
Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία τα παιδιά δεν έκαναν μία απλή «αντιγραφή» σχεδίων και μοτίβων αλλά ανακάλυψαν, έμαθαν, εμπνεύστηκαν, κινητοποιήσαν την φαντασία και την δημιουργικότητας τους.
Το ταξίδι μας τελείωσε όταν «συναντήθηκε» η κινέζικη τεχνική των Willow Plates και η ελληνική μυθολογία σ' ένα «πιάτο».
Όταν τα παιδιά ζωγράφισαν τα δικά τους «Μπλε Πιάτα», που απεικονίζουν σκηνές από τον ελληνικό μύθο του '' Έρωτα και της Ψυχής'' με την τεχνική των Willow Plates.